piątek, 18 stycznia 2013

Surówka zielono mi

Szukając dodatku do obiadu trafiłam na zielona surówkę tutaj. Zrobiłam z połowy  i zasmakowała wszystkim na drugi dzień jest dużo lepsza.

Składniki

  • ćwierć białej kapusty
  • biała część pora
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • sól
  • pierz kolorowy Prymat
  • cukier
  • kwasek cytrynowy lub trochę soku z cytryny

Biała część pora przekrajmy wzdłuż i kroimy na plasterki. Wsypujemy do miski i zasypujemy cukrem i solą. Jabłko i ogórki trzemy na dużych oczkach na tarce. Kapustę drobno poszatkować ja użyłam do tego mandoliny V5 firmy Boerner. Wszystko razem mieszamy.  Musztardę mieszamy razem z oliwą, doprawiamy sokiem z cytryny lub kwaskiem. Polewamy i mieszamy surówkę




czwartek, 17 stycznia 2013

Makaron z jajkiem

Co zrobić na kolację na szybko ? Miałam makaron pod ręką , jajka i przyprawy royal brand. Ruszyłam w poszukiwania w necie znalazłam makaron z jajkiem. Dołożyłam pora i mieszankę do jajecznicy z pieczarkami wyszło całkiem nieźle i smacznie.

Składniki

  • makaron tagiatelle ze szpinakiem Bartolini
  • 3 jajka
  • kawałek białej części pora
  • mieszanka do jajecznicy z pieczarkami Royal Brand

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pół mieszanki do jajecznicy z pieczarkami zalewamy woda by zmiękła. pora kroimy w pół plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju. W tym czasie jajka roztrzepujemy i mieszamy z mieszanką. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na gorący olej gdy zacznie skwierczeć zalewamy mieszanką jajeczną i mieszamy do czasu aż się zetnie jajko.

Życzę smacznego


środa, 16 stycznia 2013

Czekoladowy deser ryżowy

Pierwszy deser z książki Desery od najprostszych po wikwintne Pierre Herme

Pierwszy raz zrobiłam deser z ryżu na słodko i hmm nawet całkiem nieźle. Trzeba się przyzwyczaić do smaku ale jest dobry.

Najpierw trzeba przygotować ryż na mleku deserowy.
Składniki
  • 900 ml mleka
  • 70 gr cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 strąk wanilii lub szczypta mielonego cynamonu. ja dodałam cukru z prawdziwą wanilią i odrobiną kardamonu
  • 200 gr krótko ziarnistego ryżu Kupiec
  • 50 gr
  • 2-3 żółtka
  • 150 gr czekolady gorzkiej ja dałam mleczną bo nie przepadam za gorzką
W dużym rondelku zagotować mleko z wanilią lub cynamonem oraz cukrem. W garnku zagotować 1 litr wody. Ryż płukać na sitku pod  wodą, aż spływająca woda nie będzie mętna. Włożyć do wrzącej wody. Gotować 2 minuty, osączyć i włożyć do wrzącego mleka. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Następnie, ciągle mieszając połączyć z masłem i żółtkami. Na końcu dodać roztopioną  czekoladę i dokładnie wymieszać.

Składniki na deser czekoladowy

  • ryż  na mleku czekoladowy
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 ml sosu czekoladowego
  • bita śmietana bez cukru


Białka z solą ubić na sztywna pianę. Czekoladowy ryż przełożyć do salaterki i mieszając w jednym kierunku, stopniowo dodawać ubitą pianę. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Okrągłą formę posmarować masłem i rozłożyć w niej przygotowany ryż. Wstawić do piekarnika i zapiekać 25 min.  Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na 3 godziny. Przygotować bita śmietanę  i sos czekoladowy. Wstawić do lodówki.
Zimny deser wyłożyć na talerz, polać sosem i bita śmietaną.

Sos czekoladowy (mnie coś nie wyszedł przyznaje się bez bicia)

Składniki


  • 150 gr ciemnej czekolady lub białej
  • 1 strąk wanilii 
  • 500 ml mleka
Czekoladę drobno posiekać i włożyć do miski. Strąk wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka. W rondelku zagotować mleko, włożyć strąk wanilii. Mleko zestawić z ognia i przecedzić. Następnie stopniowo wlewając do miski z czekoladą, mieszać aż składniki się połączą.

dzielnie tym razem wspierała mnie Antosia






poniedziałek, 14 stycznia 2013

POMAGAMY



Nie wiesz co zrobić z 1 % przekaż go jednym z naszych znajomych :)

Nataniel


Michalinka


Franio


niedziela, 13 stycznia 2013

Desery od najprostszych po wykwintne


Moja pierwsza książka kucharska dotyczaca deserów. Znajdziemy tu przepisy od najprostszych po wykwintne. Są tu przepisy między innymi na ciasta biszkoptowe,sosy,soki,tarty,torty czy desery. Dla tych co lubią książki kulinarne gdzie przepisy opatrzone są zdjęciami będą zawiedzeni, mało jest zdjęć potraw. 
Ważne jest to, że autor zaczyna od podstawowych przepisów na samym początku by potem móc je modyfikować. W każdym przepisie zaznaczono stopień trudności oraz przy niektórych zaznaczono, że są dla osób dbających o linie. Znajdziemy w niej informacje na temat sprzętów kuchennych, form do ciast. 

Dla mnie jako laika w tym temacie jest to księga wiedzy :), znalazłam kilka fajnych przepisów i zamierzam je wykorzystać.
A kim jest Pierre Herme?Urodził się w 1961 r. we francuskim mieście Colmar. Jego przodkowie byli cukiernikami od trzech pokoleń, Pierre jest już czwartym. Rozpoczął swoją przygodę z wypiekami w wieku 14 lat, ucząc się u słynnego Gastona Lenôtre. 
Hermé napisał kilkanaście książek kucharskich, które zostały przetłumaczone na wiele języków. U nas dostępne jest tylko jedno tłumaczenie – „Desery. Od najprostszych po wykwintne”. Publikacja ukazała się nakładem wydawnictwa Larousse.

Cóż więcej chcieć. POLECAM

sobota, 12 stycznia 2013

Ciasto z prażonymi orzechami i migdałami

Następne ciasto znów mam radochę z pieczenia ciast i co najważniejsze po pierwszych niepowodzeniach ciasta znów wychodzą :D.Przepis dostałam od mamy koleżanki z pracy. Pierwszy raz jadłam ciasto z orzechami naprawdę ze smakiem. Jako, że miałam mało orzechów dodałam migdały i wyszło całkiem nieźle i smacznie.

Składniki

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki (3 szklanki)
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • Słoik marmolady
Masa orzechowo-migdałowa
  • 15 dag orzechów włoskich i 15 dag migdałów Marsyl
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
Piana:
3 białka
1/2 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej Kupiec
1 łyżka mąki pszennej
opakowanie wiórków kokosowych

Wykonanie

Ciasto:
Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części 2/3 ciasta rozwałkować na spód, a 1/3 wsadzić do lodówki. Na wyłożone ciasto rozsmarowujemy marmoladę. Przygotowujemy masę orzechowo-migdałową.

Masa:
Roztapiamy masło, dodajemy cukier i miód wszystko wymieszać. Dodajemy orzechy i migdały i prażymy 3 minuty.

Gotową masę wylewamy na ciasto i marmoladę. Na to trzemy ciasto z lodówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 min. 
W tym czasie ubijamy białek z cukrem i mąkami. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe gdy ostygną dodajemy je do ubitej piany na samym końcu.
Wyciągamy ciasto z piekarnika wylewamy pianę z wiórkami i pieczemy kolejne 20 min nie zmieniając temperatury.
Smacznego






piątek, 11 stycznia 2013

Kotlety z ryżu


Ryżu u mnie pod dostatkiem a że głównie jest używany jako dodatek do zup postanowiłam to zmienić i zrobić kotlety z ryżu. Jest to mój pierwszy raz i muszę przyznać, że chyba nie ostatni. Przepis znalazłam tu.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu pełnoziarnistego Kupiec
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki koperku lub natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • bułka tarta Kupiec
  • sól
  • pieprz kolorowy Prymat




Jajka drobno siekamy, mieszamy z ryżem, dodajemy surowe jajko, łyżkę masła,posiekaną zieleninę, sól, pieprz kolorowy i wyrabiamy.Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na kolor rumiany. Podajemy z sosem np pieczarkowym i surówką.

Smacznego


Domowy bailey

Alkoholizacji ciąg dalszy tym razem w ruch poszła whisky.  Tym razem przygotowałam domowego baileya przepis znalazłam tutaj. Wykorzystałam gotową masę kajmakową. Ze składników wyszło trochę ponad 700 ml. Polubiłam likiery więc pewnie nie będzie to ostatni :)

Składniki:

  • 250 mililitrów whisky dobrej jakości
  • 250 mililitrów śmietanki kremówki(30-36%)
  • puszka gotowego kajmaku
  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • dwie łyżki dobrego, gorzkiego kakao

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową by śmietanka się nie zwarzyła.  Wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na 2 dni do lodówki by wszystko się przegryzło i można pić. W lodówce można przechowywać 2 miesiące.



Smakowite Prezenty

czwartek, 10 stycznia 2013

Ziemniaczki

Uwielbiam ziemniaczki, obok mam cukiernie która robi najlepsze ziemniaczki. Ostatnio znalazłam w Prześlij przepis idealny przepis na ziemniaczki, smakiem dorównują tym z cukierni :)


Składniki
25 dkg margaryny
1/2 szkl cukru
1 op cukru wanilinowego
1 żółtko
3 łyżki kakao
1 łyżeczka spirytusu (lub wódki, rumu) dla dzieci wersja bez
2 op herbatników
wiórki kokosowe Marsyl

Margarynę ucieramy na gładką masę z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem. Herbatniki drobno kruszymy i dodajemy do masy. Pod koniec  ucierania wlewamy spirytus i wsypujemy kakao.
Masę wkładamy do lodówki na 30 min. Formujemy nieduże kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.



wtorek, 8 stycznia 2013

Sernik z brzoskiwniami

Uwielbiam serniki ale nie pamiętam kiedy ostatni raz piekłam w końcu się skusiłam wyszedł super. Przepis znalazłam tu dodałam ciasto na spód oraz brzoskwinie z puszki wyszedł pyszny i wilgotny.

Składniki
Masa

  • Wiaderko serka na sernik - 1 kg
  • 6 jajek
  • półtorej szklanki cukru - może być mniej, ale minimum szklanka
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki oleju
  • dwa budynie waniliowe (bez cukru!)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka połówek brzoskwiń z puszki
Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 75 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę zmiksować z cukrem, masłem, jajkiem i proszkiem do pieczenia, aby powstało ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (tortownicy) do pieczenia tak, aby pokryło dno i brzegi na wysokość 2 cm.

Masa:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru i ubijamy jeszcze minutę.Żółtka ucieramy z drugą połową cukru oraz cukrem wanilinowym. Cały czas miksując dodajemy po kolei ser, dosypujemy budynie oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec wlewamy olej a potem zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ubitą pianę z białek, jak wszystko się połączy wyłączamy mikser.
Masę łączymy z brzoskwiniami i wylewamy na ciasto.
Pieczemy ok 1 h-1:15  w temp 190 st. na dolnej półce wtedy góra nam się nie przypali




poniedziałek, 7 stycznia 2013

Royal Brand


Dzisiaj dotarła długo wyczekiwana paczka od Royal Brand . Zawartość mile mnie zaskoczyła teraz będę szukać i smakować nowości by wykorzystać te smakowitości.
W paczce znalazły się:
trawa cytrynowa
ryba w sosie cebulowym  z szafranem
kurczak po węgiersku
papryka czerwona płatki
mieszanka przypraw do pizzy na ostro
mieszanka przypraw do gulaszu po meksykańsku
mieszanka przypraw do jajecznicy z pieczarkami
chimichurri
BIO pomidory czipsy
czubrica mielona

Tak więc szykuje się smakowite testowanie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...