sobota, 23 lutego 2013

Surówka z ogórka kiszonego, papryki i cebuli

Przepis znalazłam tutaj  troche go zmodyfikowałam i powstałą pyszna surówka. Idealna do obiadu :)

Składniki

  • 6-7 ogórków kiszonych
  • średnia czerwona cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • pieprz w wersji na ostro pieprz cayenne
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni Oleofarm
  • Bio pomidory czipsy Royal Brand


Ogórki i paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. wszystko wymieszać, doprawić pieprzem a na ostro pieprzem cayenne. Dodać olej z pestek dyni wymieszać. Odstawić do lodówki  by się przegryzły smaki. Przed samym podaniem posypać Bio pomidorami czipsy.



piątek, 22 lutego 2013

Jajka z majonezem i posypką

Takie jajka można szybko przygotować i są smaczne. ja zaserwowałam je na urodzinach młodszej córki i wszyscy się nimi zajadali. Nie potrzeba wiele ot kilka jajek, majonez i posypka.
U mnie za posypkę posłużyły pomidory Bio czipsy i czarny pieprz.

Składniki :

  • kilka jajek
  • majonez kętrzyński
  • bio pomidory czipsy Royal Brand
  • czarny pieprz



Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy, kroimy na połówki. Na każdą połówkę dajemy 1 łyżeczkę majonezu, posypujemy część jajek pieprze a drugą bio pomidorami czipsy.

Bio pomidory nadają inny smak przekąsce, są na tle jajek i majonezu lekko słodkawe. Ciekawe i smaczne połączenie.

poniedziałek, 18 lutego 2013

Fabryka zdrowia


Fabryka zdrowia jest programem firmy Oleofarm, który ma na celu propagowanie zdrowego żywienia z wykorzystaniem olejów zimnotłoczonych. Dla mnie jest to możliwość ruszenia w poszukiwaniu zdrowego wykorzystania olejów no i jakby nie było nauczenia się nowych rzeczy w kuchni.





Do testów otrzymałam :
olej ryżowy  otrzymywany jest z otrąb ryżowych i wyróżnia się delikatnym, żółtym kolorem oraz neutralnym 
smakiem i zapachem. Jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej. Doskonale nadaje się do smażenia, 
gdyż w małym stopniu wchłaniany jest przez potrawy na nim przygotowane. Dzięki temu dania zachowują 
swój oryginalny smak. Można go stosować również na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek oraz 
wszelkiego rodzaju sosów i dressingów.

olej z orzechów włoskich  powstaje ze starannie wyselekcjonowanych podprażanych orzechów włoskich. Dzięki temu charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem oraz subtelnym zapachem. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, naleśników oraz deserów podawanych na zimno.

olej z pestek dyni  otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów.

Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego 


Więc jednym słowem będzie zdrowo i olejowo :). 

środa, 13 lutego 2013

Grochówka

Jak wiadomo grochówka jest zupą pożywną i rozgrzewającą w sam raz na zimowe dni. Niestety jak wiadomo po zjedzeniu grochu czy fasoli mamy niezbyt przyjemne konsekwencja jak i dla nas i dla otoczenia :P. Ja dotąd używałam majeranku a od teraz czubricy. Całkiem nieźle działa smak ma zbliżony do majeranku więc dużej zmiany w smaku nie ma choć wyczuwalna jest różnica.

Składniki

  • groch łuskany cały Kupiec
  • nie duże żeberko
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • sól
  • pieprz kolorowy Prymat
  • czubrica Royal Brand
  • makaron muszelki mały


Groch płuczemy i zalewamy wodą, zostawiamy na całą noc.  Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę obieramy.  Dolewamy wody do grochu, dodajemy mięso oraz warzywa i gotujemy aż groch zmięknie.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wyciągamy warzywa, mięso można pokroić. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dokładamy do zupy, doprawiamy czubricą i podajemy.


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa

czwartek, 7 lutego 2013

Zupa literkowa

Gdy nie mam pomysłu na zupę pytam się Michasi choć przed pytaniem znam odpowiedź ale chce, żeby miała okazję zadecydować :). Każdy kto ma dziecko choć raz pewnie spotkał się z bajką o Marcie gadającym psie. Marta gada bo je zupkę literkową . No i od pewnego momentu zupa literkowa to hit na szybką zupę dla dzieciarni.

Marta 

Składniki:

  • 2 skrzydełka
  • przecier pomidorowy
  • przyprawa domowa vegeta do smaku
  • makaron wielicki Literki
  • pietruszka 
  • marchew

Gotujemy skrzydełka z warzywami, dodajemy przecier pomidorowy. Dodajemy vegetę do smaku. 
Makaron gotujemy  wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron dajemy do misek i zalewamy zupą.
Szybko i sprawnie zupka w niecałe 30 min :)
Dzieciarnia zadowolona a mama się nie namęczyła.

Makaron wielicki Literki jest dość mały ale w czasie gotowania pęcznieje. Plusem jest to, że nie skleja się. Jednym minusem jest to, że trzeba pilnować by makaronu nie przegotować a to chwila i juz mamy nie czytelne literki. 




Rolada z piersi z kurczaka


Mój mąż bardzo lubi piersi kurczaka na ostro więc tym razem coś dla lubiących ostrzejszy smak.

Składniki
  • pierś z kurczaka
  • papryka czerwona płatki Royal Brand
  • BIO pomidory czipsy  Royal Brand
  • Pasta paprykowa ostra 
  • sól
  • ser żółty

Panierka:
  • jajko
  • bułka tarta Kupiec
Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy. Pierś rozbijamy dość cienko uważając by mięso się nie rozwaliło. Solimy, smarujemy pastą, rozkładamy ser żółty, posypujemy Bio pomidorami i papryką czerwoną w płatkach. Zawijamy, obtaczamy podwójnie w jajku i bułce tartej.

Smacznego 




Etap 1


A na dokładkę  Michasia w akcji :D




wtorek, 5 lutego 2013

Przesyłka od credo pr


Dotarła długo wyczekiwana przesyłka od Agencji Credo pr .
A w niej i kulinarne i kosmetyczne rzeczy :)
Dziękuje Pani Monice


Kulinarnie:
- Babka o smaku cytrynowym
- Babka piaskowa
- Piernik kętrzyński
- Majonez  kętrzyński
- Majonez kętrzyński o smaku czosnkowym
- Musztarda kętrzyńska krzepka

niedziela, 3 lutego 2013

Pancakes z mąką kukurydzianą i syropem klonowym

W końcu zdecydowałam się na debiut kucharski z mąką kukurydzianą. Bałam się trochę bo nie robiłam jeszcze nigdy nic z ta mąką. Na pierwszy rzut stwierdziłam, że może pancakes. Wzorowałam się na tym przepisie ale pozmieniałam składniki trochę i wyszło super. Zdziwiona byłam bo córki wcinały ze smakiem lepiej niż z samej mąki pszennej. Do polania użyłam syropu klonowego od Kuchni Świata

Składniki

  • 0,5 szkl maki pszennej
  • 0,5 szk mąki kukurydzianej Kupiec
  • szklanka mleka
  • duże jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru z dodatkiem wanilii i kardamonu
  • łyżka cukru
  • łyżka oleju


syrop klonowy  lub miód do polania

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Placuszki smażymy na rozgrzanej suchej teflonowej patelni. Smażyć na złoty lub jasnobrązowy kolor. Podawać na ciepło polane syropem klonowym lub miodem.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...