środa, 13 marca 2013

Wygrana Royal Brand

W zeszłym tygodniu przyszła smakowita przesyłka od Royal Brand za zostanie Fanem miesiąca :)
W paczce aż 3 nowości
Makaron po seczuańsku
Makaron po sycylijsku
Ryba w kokosie
oraz Kurczak po węgiersku dobrze znany





Zapraszam na FB

wtorek, 5 marca 2013

Naleśniki z farszem ruskim :)

Znów zainspirowała mnie Ela Ma tym razem swoimi naleśnikami owsianymi z farszem ruskim. Pomysł spodobał się mi i mojemu mężowi bo lubimy pierogi ruskie ale z ich robieniem już gorzej :). Jednak nie było  mowy o tym by były to naleśniki owsiane więc skończyło się na naleśnikach z mąki pszennej i kukurydzianej.
Smakiem naleśniki przypominają ruskie pierogi . Czasem mam wrażenie,że u nas sprawdza się zasada że mój mąż   IM MNIEJ WIE TYM WIĘCEJ ZJE :)

Składniki:

1.ciasto naleśnikowe:

  • mąka pszenna
  • mąka kukurydziana Kupiec
  • jajko
  • mleko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia Marsyl

Wybaczcie, że ni podaje ilości ale zawsze robię na oko :) i zawsze wychodzi.

2. farsz

  • kostka sera białego
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • olej ryżowy Oleofarm do smażenia
  • sól, pieprz do smaku




Ciasto
Wszystkie składniki mieszamy na jednolita masę o konsystencji śmietany. Jeżeli jest za gęsta można dodać wody mineralnej gazowanej.
Ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

Farsz:
Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Ser mielimy, dodajemy do zmielonych ugotowanych ziemniaków, dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolita masę.


Na usmażone naleśniki nakładamy farsz, zawijamy boki i zwijamy w rulon. Kroimy na plasterki i podsmażamy z obu stron na oleju. Można jeść na ciepło i na zimno.








poniedziałek, 4 marca 2013

Zapiekana pierś z kurczaka z pieczarkami i serem

Jak to ze mną bywa dość często zdarza mi się przy rozbijaniu kotleta na roladę rozwalić go :(, co ostatnio bywa standardem. Tym razem było tak samo kotlet ni jak się nadawał do rolady no ale udało się wykorzystać go w inny sposób. Zrobiłam zapiekane kotlety z serem i pieczarkami :) tym samym sposobem farsz wyszedł na górę.

Składniki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • ser żółty
  • pieczarki
  • cebula
  • Bio pomidory czipsy Royal Brand
  • papryka czerwona
  • sól, pieprz
  • olej ryżowy Oleofarm
  • pieprz cayenne w wersji na ostro
  • papryka czerwona płatki Royal Brand w wersji na ostro



Rozbite kotlety z piersi kurczaka doprawiamy tym czy lubimy u mnie standard sól i pieprz. Jak ktoś lubi na ostro to doprawiamy ostrooo :) Pieczarki podsmażamy razem z cebulką. Do formy wlewamy odrobinę oleju u mnie olej ryżowy Oleofarm, na to kładziemy kotlety na nie wykładamy pieczarki.Na to sypiemy Bio pomidory czipsy, dorzucamy jak ktoś lubi na ostro papryczkę czerwoną płatki, na to wykładamy ser można w plastrach lub starty.


Wszystko zapiekamy w temp 180 stopni przez 20-25 min.




Podajemy w towarzystwie ziemniaków, surówki z ogórka kiszonego, papryki i cebuli .
Smacznego






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...