wtorek, 5 marca 2013

Naleśniki z farszem ruskim :)

Znów zainspirowała mnie Ela Ma tym razem swoimi naleśnikami owsianymi z farszem ruskim. Pomysł spodobał się mi i mojemu mężowi bo lubimy pierogi ruskie ale z ich robieniem już gorzej :). Jednak nie było  mowy o tym by były to naleśniki owsiane więc skończyło się na naleśnikach z mąki pszennej i kukurydzianej.
Smakiem naleśniki przypominają ruskie pierogi . Czasem mam wrażenie,że u nas sprawdza się zasada że mój mąż   IM MNIEJ WIE TYM WIĘCEJ ZJE :)

Składniki:

1.ciasto naleśnikowe:

  • mąka pszenna
  • mąka kukurydziana Kupiec
  • jajko
  • mleko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia Marsyl

Wybaczcie, że ni podaje ilości ale zawsze robię na oko :) i zawsze wychodzi.

2. farsz

  • kostka sera białego
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • olej ryżowy Oleofarm do smażenia
  • sól, pieprz do smaku




Ciasto
Wszystkie składniki mieszamy na jednolita masę o konsystencji śmietany. Jeżeli jest za gęsta można dodać wody mineralnej gazowanej.
Ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

Farsz:
Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Ser mielimy, dodajemy do zmielonych ugotowanych ziemniaków, dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolita masę.


Na usmażone naleśniki nakładamy farsz, zawijamy boki i zwijamy w rulon. Kroimy na plasterki i podsmażamy z obu stron na oleju. Można jeść na ciepło i na zimno.








3 komentarze:

  1. takich nalesników jeszcze nie jadła, a wyglądaja przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się że mogłam Cię zainspirować. dziękuję za podlinkowanie mojego przepisu.
    pozdrawiam serdecznie :)
    ela

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ten farsz w pierogach, teraz spróbuje w naleśnikach ;) zapraszam tez do mnie http://kuchniaijejswiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...