W naszej kuchni vegeta to podstawa a ostatnio przeglądając blogi znalazłam kilka przepisów na domowe mieszanki. Wzorowałam się na tym przepisie i dostosowałam go do swoich potrzeb.
Składniki:
3 marchewki
3 pietruszki
biała część pora
duży seler
2 cebule
1 pęczek zielonej pietruszki
1 opakowanie suszonych liści lubczyku
1 torebka kurkumy
4 opakowania soli morskiej jodowanej (230 gr- 1 op)
Marchewki,pietruszki i selera obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę. Pora , cebulę, natkę pietruszki siekamy,
Wszystkie warzywa układamy w suszarce do suszenia grzybów, warzyw itp. Ja mam bez ustawiania temperatury suszyłam ok 10 godz. Najlepiej ustawić na noc.
Gdy wszystko będzie już suche lekko blendujemy tak by zostały małe kawałki. Mieszamy z solą,kurkumą i lubczykiem. Przesypujemy do słoików lub pojemnika.
Super :)))) dzięki :)
OdpowiedzUsuńnie mam tylko suszarki... ale to mały szczegół :P
buziaki dla kuchareczek :*
A ja w tym roku jeszcze nie zrobiłam..ale jeszcze zrobię..
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą vegetą.
OdpowiedzUsuńZostałaś odznaczona na moim blogu:So Sweet Blog Award.
świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńTeż będe musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuń