Składniki
- 0,5 szkl maki pszennej
- 0,5 szk mąki kukurydzianej Kupiec
- szklanka mleka
- duże jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru z dodatkiem wanilii i kardamonu
- łyżka cukru
- łyżka oleju
syrop klonowy lub miód do polania
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Placuszki smażymy na rozgrzanej suchej teflonowej patelni. Smażyć na złoty lub jasnobrązowy kolor. Podawać na ciepło polane syropem klonowym lub miodem.
uwielbiam takie sniadania:)
OdpowiedzUsuńChodzą za mną amerykańskie naleśniki, ale mam do nich (a nawet do tradycyjnych) dwie lewe ręce. Wierzę jednak, ze z pomocą Twoich wskazówek uda mi się stworzyc pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTakie naleśniki wyglądają bardzo smakowicie i ja je lubię gdyż są mocno puszyste. Moim zdaniem idealnie nadaje się do nich mąka https://basiazsercem.pl/ z której za każdym razem robię wspaniałe wypieki. Tego typu naleśniki idealnie smakują na śniadanie, no i dzieciaki oczywiście lubią je najbardziej na słodko.
OdpowiedzUsuńNaleśniki na słodko to jedne z moich ulubionych deserów. Często jadam je z syropem klonowym lub powidłami. Same ciasto przygotowuję stosując się do porad podanych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Dzięki nim ciasto zawsze mi się udaje. Do przyrządzania naleśników wykorzystuję też odpowiednią patelnię, koniecznie z grubym dnem.
OdpowiedzUsuńDo przygotowywania ciasta naleśnikowego używam teraz przeważnie miksera kuchennego, który nie dawno zakupiłam na https://duka.com/pl/agd/miksery. Zmiksowane ciasto ma zawsze odpowiednią, gładką konsystencję. Zastosowanie miksera ma też wpływ na skrócenie czasu przygotowania naleśników.
Usuń