poniedziałek, 29 października 2012

Naleśniki z bananami i kokosem

Zainspirowana książką Wielka Księga Przepisów zrobiłam Naleśniki kokosowe z bananem z Kuchni Indyjskiej.Z tym, że naleśniki zrobiłam po swojemu

Składniki:
Ciasto:
mleko
jajko
sól
mąka

Nadzienie:
4 banany
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
1 cytryna

Polewa:
1 czekolada mleczna lub gorzka
1/4 szkl wody do rozpuszczenia czekolady
wiórki kokosowe Marsyl

Składniki na ciasto miksujemy dokładnie tak aby miały konsystencję gęstej śmietany.

Nadzienie
Cytrynę myjemy i wyciskamy sok. Banany obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry. Na patelni topimy masło i wrzucamy banany i cukier puder. Smażymy aż uzyskają brązowy kolor.Dodajemy sok z cytryny mieszamy.

Polewa
Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy połamana czekoladę. Gotujemy na małym ogniu, aż czekolada się roztopi.

Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon, polewamy czekolada i posypujemy kokosem

UWAGA!
Naleśniki są bardzo słodkie, ja by trochę tę słodycz złamać dodałam białego sera.






3 komentarze:

  1. Oczywiście takie przysmaki są fajne tym bardziej, że czekolada idealnie pasuje do smaku banana. Jednak jeżeli chodzi o ciasta to moim zdaniem brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ jak na ten moment jest zdecydowanie numerem jeden.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba już wiem co jutro zrobię na obiad :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...