Składniki
- 70 gram orzechów laskowych Marsyl
- tabliczka czekolady może być po 50 gram gorzkiej i mlecznej
- 70 gram masła
- 60 gram cukru pudru
- 100 ml mleka
Orzechy laskowe, sparzyć wrzątkiem, przepłukać wodą. Zmielić, wymieszać z cukrem pudrem. Mleko, z czekoladą i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Gdy wszystko się roztopi dołożyć orzechy. Mieszać aż do powstania jednolitej masy. Przelać do wyparzonych słoików.
Domowa 'nutella' jest pyszna (dużo lepsza od kupnej)! - też sobie akurat wczoraj robiłam :D (do przełożenia ciasteczek - też bardzo znanych ;P)
OdpowiedzUsuńA... Ty robiłaś za jednym razem taką dużą ilość tego kremu, czy może pomyliłaś 'dag' z gramami? (Pewnie tak, bo by za mało czeko było w takim razie...) ^^''
Pozdrawiam!
N.
Świetny pomysł na zdrową, pożywną nutellę :) a ile dokładnie tej nutelli wychodzi?
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuń