Składniki
200 g wiórków kokosowych Kresto
50 g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mleka (nie trzeba dodawać)
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. W tym momencie można dodać mleko gdy masło i cukier wyda się za gęsty. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy powstałą masę będzie ona gęsta. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec dodajemy 2 łyżeczki mąki. Gdy masa kokosowa ostygnie dodajemy do ubitych białek., wszystko delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy delikatnie łyżką porcje masy kokosowej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i pieczemy 15-20 min do czasu aż się zrumienią.
uwielbiam takie kokosanki :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam i doszłam do wniosku, że nigdy nie robiłam kokosanek, chyba tylko kiedyś z mamą. Czas to nadrobić.
OdpowiedzUsuńświetne, dawno takich nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńmniam, ale bym zjadała, ale robić to się nie chce ;)
OdpowiedzUsuńach och właśnie zrobiłam i są pyszniutkie !!! :D
OdpowiedzUsuń