Były już kotlety z ryżu i kotlety z kaszy gryczanej teraz czas na kotlety z ziemniaków.
Moje córki za nimi przepadają i jadają najczęściej bez żadnych dodatków ale można je jeść z gulaszem, sosem pieczarkowym i surówkami.
Składniki:
ugotowane i ubite ziemniaki
1 jajko
mąka do zagęszczenia (jeżeli chcemy może być bez mąki)
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i wyrabiamy jednolitą masę. Gdy wszystkie składniki połączą się w całość, formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron.
Podajemy z sosem pieczarkowym lub gulaszem, można jeść solo też smakują wyśmienicie.
Też je lubimy.
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować:d
OdpowiedzUsuńznam ten przepis :-) czasem robię je ;-)
OdpowiedzUsuń