W dniu 10 grudnia odbyły się pierwsze Warsztaty Kulinarne pod patronem mojego bloga Zakręcona Kuchnia. Przeprowadziłam je w Przedszkolu nr 87 w grupie do której chodzi Michasia. Wywołały spore zamieszanie w przedszkolu i stały się hitem czego skutkiem będą w przyszłym roku warsztaty w pozostałych grupach w przedszkolu.
Chciałam na wstępie bardzo podziękować naszym Partnerom firmie Kupiec, która zaopatrzyła nas w wafle Crunchella, Cośki, podpłomyki i wafle ryżowe w czekoladzie, które okazały się hitem. Marce Fit&Easy za dostarczenie przepysznych i zdrowych sałat oraz niespodzianek dla dzieci. Firmie Victoria Cymes za dostarczenie zdrowego i świeżego soku z marchewki oraz Wydawnictwu Demart za przekazanie książek na losowanie.Firmie Unicoro za smaczne i ekologiczne paluszki. A także mojej bratowej za pomoc w realizacji warsztatów.
Zapraszam na relację :)
Były to nasze pierwsze warsztaty kulinarne a jak wiadomo bez czapeczki ani rusz. Nasi mali kuchmistrze :) zostali zaopatrzeni w stosowne czapki by poczuli się jak prawdziwi kucharze. Na początek zapoznanie się z sałatami, ich rodzajami i tym jak bardzo ważne są w naszej diecie. No i najważniejsze, że zdrowe wcale nie znaczy nudne :) i nic tak dobrze nie smakuje jak jedzenie, które się samemu przyrządza. Bo trzeba pamiętać, że przyrządzanie posiłków ma sprawiać przyjemność i być zabawą.
Stanowiska pracy
Olej w sałatce ważna rzecz, dzieci zapoznały się z olejem z pestek dyni
oraz z olejem lnianym.
Jak wiadomo zanim coś się zje trzeba się temu z bliska przyjrzeć
Podstawą naszej sałatki były mieszaki sałat Fit&Easy
Dodatki do sałatki dzieci wybierały same i już układały na swoich talerzach i
Crunchelli. Do wyboru były pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe i surowe,
kukurydza konserwowa, serek feta.
Jak wiadomo nic po tak ciężkiej pracy nie gasi pragnienia jak pyszne i świeże soki z marchwi.
Jak się okazało marchew jest przez dzieci lubiana najbardziej na surowo a potem w rosołku.
Należy pamiętać, że świeży sok z marchwi wzmacnia układ odpornościowy.
Cośki na potem :)
A na koniec losowanie książek z serii Dzieci Gotują
Trochę z opóźnieniem ale dotarły pyszne ekologiczne paluszki.
Dzieci po warsztatach były zadowolone, najedzone i co ważne bogatsze w wiedzę że żeby zdrowo zjeść nie musi być nudnie. Sałaty z dodatkami prezentowały się kolorowo i smakowicie, sok był zdrowy i świeży a przekąski zdrowe.
Wkrótce następne warsztaty w następnych grupach no i u Michasi :) Jak to mówią pierwsze doświadczenie zdobyte później już będzie z górki.
Jeszcze raz dziękuje naszym Partnerom i do następnego razu.
świetne te warsztaty,dzieci były widzę bardzo zadowolone i te łakocie.No,no,jestem pod wrażniem.Super pomysł + zabawa :-)
OdpowiedzUsuńAle super.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł !! zawsze to jakaś lekcja dla maluchów :-)
OdpowiedzUsuńAle SUPER !!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTo może ja bym coś zaplanowała dla "moich" przedszkolaków... Może w okolicy Dnia Dziecka ?
Hmmm ???
Marta no pewnie :)
UsuńSuper sprawa, a dzieciaki przy okazji uczą się jak zdrowo jeść.
OdpowiedzUsuńFenomenalne są te Wasze warsztaty kulinarne. Szkoda, że w naszym przedszkolu nie robią czegoś takiego. Super pomysł, gratuluję!!!
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńcórcia chodzi do tego przedszkola z warsztatów jest bardzo zadowolona to wielka frajda dla dzieciaczków
pozdrawiam
Serdecznie Wiola