niedziela, 15 grudnia 2013

Pierwsze warsztaty kulinarne dla dzieci




W dniu 10 grudnia odbyły się pierwsze Warsztaty Kulinarne pod patronem mojego bloga Zakręcona Kuchnia. Przeprowadziłam je w Przedszkolu nr 87 w grupie do której chodzi Michasia. Wywołały spore zamieszanie w przedszkolu i stały się hitem czego skutkiem będą w przyszłym roku warsztaty w pozostałych grupach w przedszkolu. 
Chciałam na wstępie bardzo podziękować naszym Partnerom firmie Kupiec, która zaopatrzyła nas w wafle Crunchella, Cośki, podpłomyki i wafle ryżowe w czekoladzie, które okazały się hitem. Marce Fit&Easy za dostarczenie przepysznych i zdrowych sałat oraz niespodzianek dla dzieci. Firmie Victoria Cymes za dostarczenie zdrowego i świeżego soku z marchewki oraz Wydawnictwu Demart za przekazanie książek na losowanie.Firmie Unicoro za smaczne i ekologiczne paluszki. A także mojej bratowej za pomoc w realizacji warsztatów. 

Zapraszam na relację :)

Były to nasze pierwsze warsztaty kulinarne a jak wiadomo bez czapeczki ani rusz. Nasi mali kuchmistrze :) zostali zaopatrzeni w stosowne czapki by poczuli się jak prawdziwi kucharze. Na początek zapoznanie się z sałatami, ich rodzajami i tym jak bardzo ważne są w naszej diecie. No i najważniejsze, że zdrowe wcale nie znaczy nudne :) i nic tak dobrze nie smakuje jak jedzenie, które się samemu przyrządza. Bo trzeba pamiętać, że przyrządzanie posiłków ma sprawiać przyjemność i być zabawą.




Stanowiska pracy 


Olej w sałatce ważna rzecz, dzieci zapoznały się z olejem z pestek dyni 
oraz z olejem lnianym.




Jak wiadomo zanim coś się zje trzeba się temu z bliska przyjrzeć


Podstawą naszej sałatki były mieszaki sałat Fit&Easy



Dodatki do sałatki dzieci wybierały same i już układały na swoich talerzach i
Crunchelli. Do wyboru były pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe i surowe,
kukurydza konserwowa, serek feta.

Jak wiadomo nic po tak ciężkiej pracy nie gasi pragnienia jak pyszne i świeże soki z marchwi.
Jak się okazało marchew jest przez dzieci lubiana najbardziej na surowo a potem w rosołku.
Należy pamiętać, że świeży sok z marchwi wzmacnia układ odpornościowy.





Cośki na potem :)


A na koniec losowanie książek z serii Dzieci Gotują



Trochę z opóźnieniem ale dotarły pyszne ekologiczne paluszki.




Dzieci po warsztatach były zadowolone, najedzone i co ważne bogatsze w wiedzę że żeby zdrowo zjeść nie musi być nudnie. Sałaty z dodatkami prezentowały się kolorowo i smakowicie, sok był zdrowy i świeży a przekąski zdrowe. 
Wkrótce następne warsztaty w następnych grupach no i u Michasi :) Jak to mówią pierwsze doświadczenie zdobyte później już będzie z górki.

Jeszcze raz dziękuje naszym Partnerom i do następnego razu.

8 komentarzy:

  1. świetne te warsztaty,dzieci były widzę bardzo zadowolone i te łakocie.No,no,jestem pod wrażniem.Super pomysł + zabawa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł !! zawsze to jakaś lekcja dla maluchów :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale SUPER !!!!!!!!!!!

    To może ja bym coś zaplanowała dla "moich" przedszkolaków... Może w okolicy Dnia Dziecka ?

    Hmmm ???

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sprawa, a dzieciaki przy okazji uczą się jak zdrowo jeść.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fenomenalne są te Wasze warsztaty kulinarne. Szkoda, że w naszym przedszkolu nie robią czegoś takiego. Super pomysł, gratuluję!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam
    córcia chodzi do tego przedszkola z warsztatów jest bardzo zadowolona to wielka frajda dla dzieciaczków

    pozdrawiam

    Serdecznie Wiola

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...