czwartek, 19 lipca 2012

Placki ziemniaczane z gulaszem

Miały być placki ziemniaczane po węgiersku ale mięsa się nie znalazło i skończyło się na piersi z kurczaka. W sumie gulasz wyszedł niezły i mojemu kurczakożercy smakowało :)

Gulasz:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 papryki kolorowe
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego Marsyl
- chili Marsyl
- papryka ostra Marsyl
- papryka słodka Marsyl
- sól
- pieprz
- mały przecier w puszce
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia

Placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- cebula
-2 łyżki mąki
- sól
- pieprz

Gulasz:
Mięso umyć, wysuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju aż się zarumieni doprawić solą i pieprzem i przełożyć do rondelka. Cebulę pokroić w pół talarki, marchewkę w drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w drobne paski. Na tłuszczu po mięsie podsmażyć cebulę po chwili dołożyć marchewkę i połowę papryki.Warzywa chwilę przesmażyć i dołożyć do mięsa.Podlać wodą, dołożyć przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie,doprawić ostra i słodką papryką, chili. Jeżeli chcemy żeby było ostre nie żałować chili :).Dusić aż mięso będzie miękkie i dołożyć pozostała paprykę. Mąkę rozprowadzić w wodzie by nie było grudek i zagęścić sos.

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach lub dużych zależy od tego co kto lubi. Doda startą cebulę, jajko, mąkę , sól, pieprz. Dobrze wymieszać. Smażyć na oleju aż się zrumienią.

Michasia jak zwykle dzielnie mi pomagała no i skończyło się na starciu paluszka :)







Z dziećmi i dla dzieci

2 komentarze:

  1. mniam...az glodna jestem..:)) brawo Michasiu :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm nie wiem czy dobrze mowie, ale u mnie w rodzinie taki placek zwany jest Plackiem po Węgiersku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...