Przepis znalazłam TU. Jednak po zrobieniu doszłam do paru wniosków.
Składniki:
60 dkg filetów z ryby (ja dałam dorsza)
10 dkg pieczarek
1 mała cebula
5 dkg sera żółtego
125 ml śmietany
sól, pieprz
tłuszcz do pieczarek i zapiekania ryby.
Rybę solimy, smarujemy tłuszczem i wsadzamy na 10-15 min do nagrzanego piekarnika (w oryginalnym przepisie nie podano temp ja próbowałam 180 a później dałam 200) podpiec.
Rybę solimy, smarujemy tłuszczem i wsadzamy na 10-15 min do nagrzanego piekarnika (w oryginalnym przepisie nie podano temp ja próbowałam 180 a później dałam 200) podpiec.
Pieczarki czyścimy, myjemy, trzonki odcinamy i cienko szatkujemy.Cebulę kroimy w krążki i razem z pieczarkami, dusimy 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Rybę wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nią pieczarki. Śmietanę mieszamy z sola, polewamy pieczarki i posypujemy startym serem.
Zapiekamy w piekarniku 15 min. Gdy ser się zarumieni a ryba będzie miękka wyciągamy.
Po wszystkim doszłam do wniosku, że śmietana nie potrzebna bo zabija smak ryby, dobrze że pieczarek dałam więcej bo by mi nie starczyło na wszystkie kawałki. Sera żółtego też więcej starłam.
Pieczone ziemniaki:
kilka ziemniaków
sól, pieprz
olej
Ziemniaki kroimy na frytki. Wkładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy trochę oleju, mieszamy. Wykładamy na blachę, pieczemy w piekarniku aż się zarumienia i zmiękną w temp 180-200
Rybę wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nią pieczarki. Śmietanę mieszamy z sola, polewamy pieczarki i posypujemy startym serem.
Zapiekamy w piekarniku 15 min. Gdy ser się zarumieni a ryba będzie miękka wyciągamy.
Po wszystkim doszłam do wniosku, że śmietana nie potrzebna bo zabija smak ryby, dobrze że pieczarek dałam więcej bo by mi nie starczyło na wszystkie kawałki. Sera żółtego też więcej starłam.
Pieczone ziemniaki:
kilka ziemniaków
sól, pieprz
olej
Ziemniaki kroimy na frytki. Wkładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy trochę oleju, mieszamy. Wykładamy na blachę, pieczemy w piekarniku aż się zarumienia i zmiękną w temp 180-200
Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńA w ogóle widzę, że masz świetną pomocnice. :)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie ryba jest bardzo ważna i jeśli tylko mam okazję to oczywiście również ją przygotowuję. Mogę dlatego na pewno każdemu polecić fajny przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-feta/ gdzie bez problemu znajdziemy wędzonego łososia.
OdpowiedzUsuń