Pierwszy raz zrobiłam deser z ryżu na słodko i hmm nawet całkiem nieźle. Trzeba się przyzwyczaić do smaku ale jest dobry.
Najpierw trzeba przygotować ryż na mleku deserowy.
Składniki
- 900 ml mleka
- 70 gr cukru
- 1 szczypta soli
- 1 strąk wanilii lub szczypta mielonego cynamonu. ja dodałam cukru z prawdziwą wanilią i odrobiną kardamonu
- 200 gr krótko ziarnistego ryżu Kupiec
- 50 gr
- 2-3 żółtka
- 150 gr czekolady gorzkiej ja dałam mleczną bo nie przepadam za gorzką
W dużym rondelku zagotować mleko z wanilią lub cynamonem oraz cukrem. W garnku zagotować 1 litr wody. Ryż płukać na sitku pod wodą, aż spływająca woda nie będzie mętna. Włożyć do wrzącej wody. Gotować 2 minuty, osączyć i włożyć do wrzącego mleka. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Następnie, ciągle mieszając połączyć z masłem i żółtkami. Na końcu dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
Składniki na deser czekoladowy
Białka z solą ubić na sztywna pianę. Czekoladowy ryż przełożyć do salaterki i mieszając w jednym kierunku, stopniowo dodawać ubitą pianę. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Okrągłą formę posmarować masłem i rozłożyć w niej przygotowany ryż. Wstawić do piekarnika i zapiekać 25 min. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na 3 godziny. Przygotować bita śmietanę i sos czekoladowy. Wstawić do lodówki.
Zimny deser wyłożyć na talerz, polać sosem i bita śmietaną.
Sos czekoladowy (mnie coś nie wyszedł przyznaje się bez bicia)
Składniki
Składniki na deser czekoladowy
- ryż na mleku czekoladowy
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 ml sosu czekoladowego
- bita śmietana bez cukru
Białka z solą ubić na sztywna pianę. Czekoladowy ryż przełożyć do salaterki i mieszając w jednym kierunku, stopniowo dodawać ubitą pianę. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Okrągłą formę posmarować masłem i rozłożyć w niej przygotowany ryż. Wstawić do piekarnika i zapiekać 25 min. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na 3 godziny. Przygotować bita śmietanę i sos czekoladowy. Wstawić do lodówki.
Zimny deser wyłożyć na talerz, polać sosem i bita śmietaną.
Sos czekoladowy (mnie coś nie wyszedł przyznaje się bez bicia)
Składniki
- 150 gr ciemnej czekolady lub białej
- 1 strąk wanilii
- 500 ml mleka
Czekoladę drobno posiekać i włożyć do miski. Strąk wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka. W rondelku zagotować mleko, włożyć strąk wanilii. Mleko zestawić z ognia i przecedzić. Następnie stopniowo wlewając do miski z czekoladą, mieszać aż składniki się połączą.
dzielnie tym razem wspierała mnie Antosia
wydlada bosko, jeszcze nigdy takiego ryzu nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPyszny!! dziekuje za udzial w akcji))
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, a nazwę jaką ma ładną
OdpowiedzUsuńpo czekoladowej buźce widzę, że smakowało:-)
OdpowiedzUsuń