piątek, 11 stycznia 2013

Domowy bailey

Alkoholizacji ciąg dalszy tym razem w ruch poszła whisky.  Tym razem przygotowałam domowego baileya przepis znalazłam tutaj. Wykorzystałam gotową masę kajmakową. Ze składników wyszło trochę ponad 700 ml. Polubiłam likiery więc pewnie nie będzie to ostatni :)

Składniki:

  • 250 mililitrów whisky dobrej jakości
  • 250 mililitrów śmietanki kremówki(30-36%)
  • puszka gotowego kajmaku
  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • dwie łyżki dobrego, gorzkiego kakao

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową by śmietanka się nie zwarzyła.  Wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na 2 dni do lodówki by wszystko się przegryzło i można pić. W lodówce można przechowywać 2 miesiące.



Smakowite Prezenty

1 komentarz:

  1. o boziu, ale mi smaka narobiłas.... zawsze uwielbiałam likiery...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...