Moja pierwsza książka kucharska dotyczaca deserów. Znajdziemy tu przepisy od najprostszych po wykwintne. Są tu przepisy między innymi na ciasta biszkoptowe,sosy,soki,tarty,torty czy desery. Dla tych co lubią książki kulinarne gdzie przepisy opatrzone są zdjęciami będą zawiedzeni, mało jest zdjęć potraw.
Ważne jest to, że autor zaczyna od podstawowych przepisów na samym początku by potem móc je modyfikować. W każdym przepisie zaznaczono stopień trudności oraz przy niektórych zaznaczono, że są dla osób dbających o linie. Znajdziemy w niej informacje na temat sprzętów kuchennych, form do ciast.
Dla mnie jako laika w tym temacie jest to księga wiedzy :), znalazłam kilka fajnych przepisów i zamierzam je wykorzystać.
A kim jest Pierre Herme?Urodził się w 1961 r. we francuskim mieście Colmar. Jego przodkowie byli cukiernikami od trzech pokoleń, Pierre jest już czwartym. Rozpoczął swoją przygodę z wypiekami w wieku 14 lat, ucząc się u słynnego Gastona Lenôtre.
Hermé napisał kilkanaście książek kucharskich, które zostały przetłumaczone na wiele języków. U nas dostępne jest tylko jedno tłumaczenie – „Desery. Od najprostszych po wykwintne”. Publikacja ukazała się nakładem wydawnictwa Larousse.
Cóż więcej chcieć. POLECAM
nie wiedzialm nigdzie tej ksiazki, skoro jest taka dobra, to musze poszukac, lubie eksperymentowac w kuchni :)
OdpowiedzUsuńMam - prawdziwe kompendium wiedzy, mnóstwo przydatnych informacji, ale sporo skomplikowanych przepisów, które troszkę mnie przerażają... Niemniej pozycja jak najbardziej warta uwagi :)
OdpowiedzUsuń