Placki ziemniaczane same w sobie są doskonałe ale wraz z dodatkami nabierają charakteru i smaku. Tym razem zapraszam na placki ziemniaczane z oscypkiem i sosem pieczarkowym.
Składniki
Placki:
ziemniaki
cebula
mąka
sól, pieprz
jajko
Dodatki:
ser oscypek
Sos:
pieczarki
cebula
śmietana
sól, pieprz
Ziemniaki i cebul obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mąkę i jajko. Mieszamy. Na oleju smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Wersja z oscypkiem
Gdy jedna strona się smaży na górnej surowej kładziemy plasterki oscypka. Obracamy i smażymy na rumiano.
Sos
Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy. Podsmażamy na maśle do uzyskania brązowego koloru. Zalewamy wodą doprawiamy sola i pieprzem. Po chwili duszenia zabielamy śmietaną a następnie podbijamy mąką(mieszamy make z wodą i wlewamy do sosu)
Polewamy placuszki
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz