wtorek, 15 maja 2012

Pierogi z mięsem


Ciasto:
Mąka i ciepła woda w proporcjach 1:1 czyli kilo mąki i 1 szkl wody
olej 2 łyżki (na 1 kg mąki)
sól

Farsz:
Mięso np z rosołu
1 jajko
sól, pieprz
cebula drobno pokrojona i podsmażona

Farsz:
Mięso mielimy, doprawiamy do smaku. Dodajemy cebulę i jajko by wszystko nam się związało. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. 

Ciasto:
Mąkę i olej mieszamy w misce z odrobiną soli, następnie dodajemy ciepłą wodę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek przekładamy na stolnice i wyrabiamy. Sprawdzamy czy jest dobrze wyrobione przecinając na pół i sprawdzając czy są bąbelki powietrza. Ciasto wałkujemy partiami na cienkie placki, szklanką wykrajamy kółeczka i nadziewamy farszem, sklejamy. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotować chwilę po wypłynięciu na wierzch.

Cebulkę, drobno kroimy i podsmażamy na smalcu i polewamy pierogi.







4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...