Ciasto:
Mąka i ciepła woda w proporcjach 1:1 czyli kilo mąki i 1 szkl wody
olej 2 łyżki (na 1 kg mąki)
sól
Farsz:
Mięso np z rosołu
1 jajko
sól, pieprz
cebula drobno pokrojona i podsmażona
Farsz:
Mięso mielimy, doprawiamy do smaku. Dodajemy cebulę i jajko by wszystko nam się związało. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
Ciasto:
Mąkę i olej mieszamy w misce z odrobiną soli, następnie dodajemy ciepłą wodę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek przekładamy na stolnice i wyrabiamy. Sprawdzamy czy jest dobrze wyrobione przecinając na pół i sprawdzając czy są bąbelki powietrza. Ciasto wałkujemy partiami na cienkie placki, szklanką wykrajamy kółeczka i nadziewamy farszem, sklejamy. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotować chwilę po wypłynięciu na wierzch.
Cebulkę, drobno kroimy i podsmażamy na smalcu i polewamy pierogi.
z mięsem najlepsze:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zasiadła z wami przy stole. cudowne :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
< ślinka cieknie >:D
OdpowiedzUsuńTez takie lepię i wszystkim smkaują. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń