Składniki:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 płaskie łyżki cukru
- 60g margaryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- marmolada różana Stovit i marmolada z płatków róż Polska Róża
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy pokrojoną, zimną margarynę i rozcieramy ja palcami. Następnie dodajemy jajko, jogurt wszystko zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy ciasto na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i smarujemy marmoladą, zawijamy w rulon i kroimy w plasterki.
Pieczemy w temperaturze 180 st do nabrania koloru.
uwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMam swój dżem z róży, domowej roboty, chyba zrobię te ślimaczki:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezetnują:)
OdpowiedzUsuń