Przepis znalazłam tutaj
Składniki
- 1 duża paczka podłużnych biszkoptów,
- 0,5 l śmietany "kremówki" 36%,
- 2 budynie bananowe, śmietankowe lub waniliowe,
- 3 szklanki mleka,
- 7 łyżek cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 kostka masła
- 1 galaretka truskawkowa,
- 1 kg truskawek,
- 2 łyżki żelatyny.
Przygotowujemy budyń w 3 szklankach mleka z dodatkiem 5 łyżek cukru. Po ugotowaniu dobrze ostudzić i utrzeć na krem z kostką masła.Wyłożyć do salaterek lub pucharków. Na krem kładziemy podłużne biszkopty w niedużych ostępach i lekko dociskamy.30 dkg truskawek miksujemy z dodatkiem 2 łyżek cukru. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wody i ostudzić Żelatynę już ostudzoną ale płynną wlać do musu truskawkowego. Powoli tężejący mus wlewamy na biszkopty. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym dodać pozostałą żelatynę. Masę wylać na biszkopty i włożyć do lodówki. Gdy stężeje do końca na wierzchu kładziemy truskawki pokrojone na połówki lub na ćwiartki. Zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną w niepełnych 2 szklankach wody. Najlepiej zostawić wszystko na noc w lodówce.
Zamiast truskawek można używać sezonowych owoców.
Czasami pozornie proste rzeczy nam nie wychodzą, ale wystarczy je udoskonalić. Twój deser jest tego idealnym przykładem. Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJak tu przepysznie :) Truskawki to niezaprzeczalnie jedne z najlepszych owoców, jakie dostajemy od lata
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery! :) Wygladaja swietnie - bardzo letnio i kolorowo...
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w akcji!
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl