czwartek, 25 lipca 2013

Ciasto z truskawkami bez pieczenia wersja pucharkowa

Uwielbiam truskawki :) stwierdziłam, że skoro wypieki średnio mi wychodzą zrobię coś bez pieczenia. No i klapa masa budyniowa nie wyszła, ale wersja w pucharkach już zaskoczyła.
Przepis znalazłam tutaj



Składniki
  • 1 duża paczka podłużnych biszkoptów,
  • 0,5 l śmietany "kremówki" 36%,
  • 2 budynie bananowe, śmietankowe lub waniliowe,
  • 3 szklanki mleka,
  • 7 łyżek cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 kostka masła
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1 kg truskawek,
  • 2 łyżki żelatyny.

Przygotowujemy budyń w 3 szklankach mleka z dodatkiem 5 łyżek cukru. Po ugotowaniu dobrze ostudzić i utrzeć na krem z kostką masła.Wyłożyć do salaterek lub pucharków. Na krem kładziemy podłużne biszkopty w niedużych ostępach i lekko dociskamy.30 dkg truskawek miksujemy z dodatkiem 2 łyżek cukru. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wody i ostudzić Żelatynę już ostudzoną ale płynną wlać do musu truskawkowego. Powoli tężejący mus wlewamy na biszkopty. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym dodać pozostałą żelatynę. Masę wylać na biszkopty i włożyć do lodówki. Gdy stężeje do końca na wierzchu kładziemy truskawki pokrojone na połówki lub na ćwiartki. Zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną w niepełnych 2 szklankach wody. Najlepiej zostawić wszystko na noc w lodówce.
Zamiast truskawek można używać sezonowych owoców. 




Z dziećmi i dla dzieci

3 komentarze:

  1. Czasami pozornie proste rzeczy nam nie wychodzą, ale wystarczy je udoskonalić. Twój deser jest tego idealnym przykładem. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tu przepysznie :) Truskawki to niezaprzeczalnie jedne z najlepszych owoców, jakie dostajemy od lata

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie desery! :) Wygladaja swietnie - bardzo letnio i kolorowo...

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...