niedziela, 1 kwietnia 2012

Kasza jaglana z gulaszem z cielęciny

Znudziły nam się już ziemniaki a kasza jaglana ostatnio dość dawno gościła na naszym stole więc najwyższa pora by znów wylądowała na naszym talerzu. Teraz już mi wyszła na sypko :D więc jestem z siebie dumna

składniki
kasza jaglana 1 szkl
woda 2,5 szkl
trochę oleju
łyżeczka soli

Kaszę prażymy na suchej patelni na niezbyt dużym gazie, mieszając co jakiś czas. Kasza nie może zmienić koloru, będzie gotowa gdy poczujemy zapach kaszy. Pod koniec prażenia można skropić olejem.

Kaszę następnie zalewamy wodą, solimy i mieszamy. Gotujemy na większym ogniu aż zacznie kasza bulgotać,. Zmniejszamy gaz do minimum, gotujemy aż kasza wchłonie cała wodę (ok 15 min)

PAMIĘTAJ !!! KASZY NIE MIESZAMY

gulasz z cielęciny
cielęcina (ja miałam ok 30 dkg)
jarzyny (marchew, por, seler,pietruszka)
przyprawy
olej

Cielęcinę podgotowujemy w wodzie z jarzynami, na wywarze możemy zrobić zupę. Mięso gdy juz troche zmięknie wyciągamy, kroimy w drobna kosteczkę, podsmażamy trochę na oleju. Gdy cielęcina podsmaży się troche zalewamy wodą i dodajemy sól, pieprz czy to co tam lubimy. gotujemy do miękkości.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...