poniedziałek, 4 listopada 2013

Makaroniki vel Kokosanki

U nas na te kokosanki mówi się makaroniki. Bardzo je lubię zwłaszcza takie chrupiące na zewnątrz a w środku mięciutkie. Przepis znalazłam tutaj Z podanych składników wychodzi cała blacha

Składniki
200 g wiórków kokosowych Kresto
50 g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mleka (nie trzeba dodawać)
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. W tym momencie można dodać mleko gdy masło i cukier wyda się za gęsty. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy powstałą masę będzie ona gęsta. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec dodajemy 2 łyżeczki mąki. Gdy masa kokosowa ostygnie dodajemy do ubitych białek., wszystko delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy delikatnie łyżką porcje masy kokosowej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i pieczemy 15-20 min do czasu aż się zrumienią.


6 komentarzy:

  1. Tak się zastanawiam i doszłam do wniosku, że nigdy nie robiłam kokosanek, chyba tylko kiedyś z mamą. Czas to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, dawno takich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, ale bym zjadała, ale robić to się nie chce ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ach och właśnie zrobiłam i są pyszniutkie !!! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...