czwartek, 21 listopada 2013

Kotleciki z ziemniaków

Były już kotlety z ryżu  i kotlety z kaszy gryczanej teraz czas na kotlety z ziemniaków.
Moje córki za nimi przepadają i jadają najczęściej bez żadnych dodatków ale można je jeść z gulaszem, sosem pieczarkowym i surówkami.

Składniki:
ugotowane i ubite ziemniaki
1 jajko
mąka do zagęszczenia (jeżeli chcemy może być bez mąki)
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia


Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i wyrabiamy jednolitą masę. Gdy wszystkie składniki połączą się w całość, formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron.

Podajemy z sosem pieczarkowym lub gulaszem, można jeść solo też smakują wyśmienicie.




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...