Przepis znaleziony tutaj oczywiście dostosowany pod składniki jakie znalazłam u siebie w domu.
Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika u mnie Kresto
1/2 szklanki pestek dyni
1/3 szklanki lnu złocistego u mnie BlackMit
3/4 szklanki mieszanka zmielonych orzechów włoskich i laskowych u mnie BlackMit
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych u mnie Kupiec
3/4 szklanki płatków owsianych u mnie SymBio
1 1/2 szklanki przegotowanej wody
1 1/2 łyżeczki soli kamiennej (lub do smaku)
2 - miodu albo słodu (lub do smaku) u mnie Premium Rosa
1/3 szklanki lnu złocistego - zmielonego na mąkę
tłuszcz jedynie do natłuszczenia papieru do pieczenia
Ja użyłam formy prostokątnej z emako.pl
Pieczemy w temp 175 stopni z termoobiegiem przez 50 min, następnie wyjmujemy chleb z formy i pieczemy go do góry dnem jeszcze przez 15 min.
Studzenie powinno trwać jak najdłużej bo przy krojeniu się rozpada gdy jest za ciepły.Moje małe kucharki postanowiły pomóc mi w przygotowaniu chleba
Bez mąki ? to musi być dobre ;-)
OdpowiedzUsuńświetny, domowy wypiek:) a modelki urocze:D
OdpowiedzUsuńRobie podobny chlebek, wszyscy się nim zachwycają!
OdpowiedzUsuńMniam :) lubię takie ziarniste chlebki :)
OdpowiedzUsuńa jak dziewczynki pomagają :)