środa, 29 stycznia 2014

Chleb bez mąki i jajek


Przepis znaleziony tutaj  oczywiście dostosowany pod składniki jakie znalazłam u siebie w domu.


Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika u mnie Kresto
1/2 szklanki pestek dyni
1/3 szklanki lnu złocistego  u mnie BlackMit
3/4 szklanki mieszanka zmielonych orzechów włoskich i laskowych u mnie BlackMit
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych u mnie Kupiec
3/4 szklanki płatków owsianych u mnie SymBio
1 1/2 szklanki przegotowanej wody
1 1/2 łyżeczki soli kamiennej (lub do smaku)
2 - miodu albo słodu (lub do smaku) u mnie Premium Rosa
1/3 szklanki  lnu złocistego - zmielonego na mąkę
tłuszcz jedynie do natłuszczenia papieru do pieczenia


W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy składniki płynne, mieszamy wszystko i próbujemy czy smak nam odpowiada. i zostawiamy do "nasiąknięcia" na 1-2 godziny.



Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym tłuszczem. Nie używajcie form silikonowych bo będzie problem z wyciągnięciem ciasta. Ciasto gdy już będzie w formie dociskamy za pomocą łyżki bo potem może być problem z wyjęciem ciasta po upieczeniu.


Ja użyłam formy prostokątnej z emako.pl



Pieczemy w temp 175 stopni z termoobiegiem przez 50 min, następnie wyjmujemy chleb z formy i pieczemy go do góry dnem jeszcze przez 15 min.
Studzenie powinno trwać jak najdłużej bo przy krojeniu się rozpada gdy jest za ciepły.


Moje małe kucharki postanowiły pomóc mi w przygotowaniu chleba



 Forma do pieczenia do kupienia tutaj




4 komentarze:

  1. Bez mąki ? to musi być dobre ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny, domowy wypiek:) a modelki urocze:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie podobny chlebek, wszyscy się nim zachwycają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :) lubię takie ziarniste chlebki :)
    a jak dziewczynki pomagają :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...