środa, 22 stycznia 2014

Drugie Warsztaty Kulinarne



W dniu 13 stycznia w poniedziałek odbyły się Drugie Warsztaty Kulinarne w gr III. Tym razem piekliśmy ciasteczka i poznawaliśmy smaczne soki z jabłek.
Chciałam na wstępie podziękować naszym Partnerom firmie SymBio za przepyszne ekologiczne konfitury oraz dodatki do ciasteczek. Firmie Royal-Apple za wspaniałe soki jabłkowe. Firmie Victoria Cymes naszemu stałemu Partnerowi za wsparcie nas przepysznym i zdrowym świeżo wyciskanym sokiem z jabłek.
Chciałam również podziękować mojej bratowej za pomoc w realizacji.

Zapraszam na relację z Warsztatów :)

Tym razem nasi mali kucharze piekli ciasteczka.
Najpierw bliższe zapoznanie ze składnikami (orzeszki i żurawina zniknęły w ekspresowym tempie)



Później wkraczamy do akcji 



Dzieciaczki na stanowiskach gotowe do działania.



 Nadziewamy nasze pyszne ciasteczka

Pierwsza partia ciasteczek gotowa

Bohaterem serii OWOCE I WARZYWA było 
Jabłko

Okazuje się, że jabłko jest owocem który lubią wszystkie dzieci :)
 Najlepiej smakuje na surowo w następnej kolejności soki, kompot.

Dzieciaczki miały możliwość spróbowania 2 rodzajów soków jabłkowych.


Pierwszy to świeżo wyciśnięty sok z jabłek od Cymes  naturalnie mętny, niebarwiony, niepasteryzowany, niesłodzony i niekonserwowany. Okres jego przydatności do spożycia wynosi 48 h (od momentu wyprodukowania).




Drugi sok to naturalnie mętny sok, tłoczony ze świeżych jabłek z dodatkiem innych owoców lub warzyw od Royal Apple. Następnie metodą tłoczenia „na zimno" wyciskany jest sok. Natychmiast po wytłoczeniu sok jest poddawany łagodnej pasteryzacji dzięki czemu zachowuje niemal wszystkie składniki świeżych surowców czyli zbawienne dla zdrowia pektyny i polifenole (głównie flawonoidy). Świeżość zachowuje do 30 dni po otwarciu  dzięki  hermetycznemu opakowaniu typu Bag – In – Box.
Sok znajduje się wewnątrz mocnego i elastycznego worka z barierowej substancji i wylewany jest przez specjalny zawór dozujący, który uniemożliwia dostanie się powietrza do wewnątrz opakowania dzięki czemu sok nie wietrzeje i nie psuje się. Konstrukcja zaworu pozwala na łatwe oraz wielokrotne czerpanie zawartości a w miarę pobierania kolejnych porcji produktu worek obkurcza się samoistnie.





Po krótkiej przerwie w ruch poszły ciasteczka owsiane. Żurawina posłużyła za nos i oczy
 a płatki kokosowe za usta.





A na koniec uczta. Konsumpcja przepysznych ciasteczek serowych z konfiturą.



A tu nasze ludki z owsianych ciasteczek


Po warsztatach zapach pieczonych ciasteczek unosił się w całym przedszkolu.

Przepis na ciasteczka serowe z marmoladą:

Składniki:
  • 1 kostka sera białego (250 g)
  • 250 g mąki
  • 250 g margaryny, nie całkiem twardej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • konfitura wiśniowa
  • cukier puder – może być, nie musi

Wszystkie składniki na ciasto: ser, mąkę, margarynę, cukier i proszek umieścić w misce lub na stolnicy, posiekać nożem, a gdy margaryna będzie już w mniejszych kawałkach – zagnieść ciasto ręką.
Gotowe ciasto dzielić na części i rozwałkować dość cienko – ok. 3 mm grubości. Ciąć na kwadraty o boku 4-5 cm. Nakładać konfiturę wzdłuż jednej przekątnej i skleić przeciwległe rogi lub wyciąć foremką i na środku położyć konfiturę. 

Można też zwijać w rulon jak nasi mali kucharze :) 


Przepis znaleziony tutaj


Przepis  na ciasteczka owsiane:

Składniki na około 35 ciastek:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( ja dałam normalny biały cukier)
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (my zastąpiliśmy cukrem wanilinowym)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta zrobić kulki i spłaszczać, można z żurawiny zrobić oczka, z płatków kokosowych usta.Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia


Przepis znaleziony tutaj

5 komentarzy:

  1. te ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne warsztaty,zazdroszczę dzieciakom,same dobroci tam mają ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabawa była udana - to zapewne.
    Ale ciasteczka żadnego nie rzuciliście mi ? - Brak mi słów!!!!
    Jak tak można traktować Afrykę? :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno dzieciaki były zadowolone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. musiało być świetnie widać zapał i dzieciaków i wasz :) ide robic ciasteczka owsiane bo mi smaka narobiłaś :p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...