środa, 16 stycznia 2013

Czekoladowy deser ryżowy

Pierwszy deser z książki Desery od najprostszych po wikwintne Pierre Herme

Pierwszy raz zrobiłam deser z ryżu na słodko i hmm nawet całkiem nieźle. Trzeba się przyzwyczaić do smaku ale jest dobry.

Najpierw trzeba przygotować ryż na mleku deserowy.
Składniki
  • 900 ml mleka
  • 70 gr cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 strąk wanilii lub szczypta mielonego cynamonu. ja dodałam cukru z prawdziwą wanilią i odrobiną kardamonu
  • 200 gr krótko ziarnistego ryżu Kupiec
  • 50 gr
  • 2-3 żółtka
  • 150 gr czekolady gorzkiej ja dałam mleczną bo nie przepadam za gorzką
W dużym rondelku zagotować mleko z wanilią lub cynamonem oraz cukrem. W garnku zagotować 1 litr wody. Ryż płukać na sitku pod  wodą, aż spływająca woda nie będzie mętna. Włożyć do wrzącej wody. Gotować 2 minuty, osączyć i włożyć do wrzącego mleka. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Następnie, ciągle mieszając połączyć z masłem i żółtkami. Na końcu dodać roztopioną  czekoladę i dokładnie wymieszać.

Składniki na deser czekoladowy

  • ryż  na mleku czekoladowy
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 ml sosu czekoladowego
  • bita śmietana bez cukru


Białka z solą ubić na sztywna pianę. Czekoladowy ryż przełożyć do salaterki i mieszając w jednym kierunku, stopniowo dodawać ubitą pianę. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Okrągłą formę posmarować masłem i rozłożyć w niej przygotowany ryż. Wstawić do piekarnika i zapiekać 25 min.  Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na 3 godziny. Przygotować bita śmietanę  i sos czekoladowy. Wstawić do lodówki.
Zimny deser wyłożyć na talerz, polać sosem i bita śmietaną.

Sos czekoladowy (mnie coś nie wyszedł przyznaje się bez bicia)

Składniki


  • 150 gr ciemnej czekolady lub białej
  • 1 strąk wanilii 
  • 500 ml mleka
Czekoladę drobno posiekać i włożyć do miski. Strąk wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka. W rondelku zagotować mleko, włożyć strąk wanilii. Mleko zestawić z ognia i przecedzić. Następnie stopniowo wlewając do miski z czekoladą, mieszać aż składniki się połączą.

dzielnie tym razem wspierała mnie Antosia






4 komentarze:

  1. wydlada bosko, jeszcze nigdy takiego ryzu nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny!! dziekuje za udzial w akcji))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie, a nazwę jaką ma ładną

    OdpowiedzUsuń
  4. po czekoladowej buźce widzę, że smakowało:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...