środa, 13 lutego 2013

Grochówka

Jak wiadomo grochówka jest zupą pożywną i rozgrzewającą w sam raz na zimowe dni. Niestety jak wiadomo po zjedzeniu grochu czy fasoli mamy niezbyt przyjemne konsekwencja jak i dla nas i dla otoczenia :P. Ja dotąd używałam majeranku a od teraz czubricy. Całkiem nieźle działa smak ma zbliżony do majeranku więc dużej zmiany w smaku nie ma choć wyczuwalna jest różnica.

Składniki

  • groch łuskany cały Kupiec
  • nie duże żeberko
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • sól
  • pieprz kolorowy Prymat
  • czubrica Royal Brand
  • makaron muszelki mały


Groch płuczemy i zalewamy wodą, zostawiamy na całą noc.  Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę obieramy.  Dolewamy wody do grochu, dodajemy mięso oraz warzywa i gotujemy aż groch zmięknie.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wyciągamy warzywa, mięso można pokroić. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dokładamy do zupy, doprawiamy czubricą i podajemy.


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...