niedziela, 3 lutego 2013

Pancakes z mąką kukurydzianą i syropem klonowym

W końcu zdecydowałam się na debiut kucharski z mąką kukurydzianą. Bałam się trochę bo nie robiłam jeszcze nigdy nic z ta mąką. Na pierwszy rzut stwierdziłam, że może pancakes. Wzorowałam się na tym przepisie ale pozmieniałam składniki trochę i wyszło super. Zdziwiona byłam bo córki wcinały ze smakiem lepiej niż z samej mąki pszennej. Do polania użyłam syropu klonowego od Kuchni Świata

Składniki

  • 0,5 szkl maki pszennej
  • 0,5 szk mąki kukurydzianej Kupiec
  • szklanka mleka
  • duże jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru z dodatkiem wanilii i kardamonu
  • łyżka cukru
  • łyżka oleju


syrop klonowy  lub miód do polania

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Placuszki smażymy na rozgrzanej suchej teflonowej patelni. Smażyć na złoty lub jasnobrązowy kolor. Podawać na ciepło polane syropem klonowym lub miodem.





2 komentarze:

  1. Chodzą za mną amerykańskie naleśniki, ale mam do nich (a nawet do tradycyjnych) dwie lewe ręce. Wierzę jednak, ze z pomocą Twoich wskazówek uda mi się stworzyc pyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...