składniki na ciasto (oryginalny jaki znalazłam)
0,5 kg serka waniliowego (ja daje 3 danio)
1/2 szkl mąki pszennej (wydaje mi się , że tu jest błąd bo z takiej ilości niema szans, żeby wałeczki robić) ja sypie prawie 2 szkl
jajko
mąka do oprószenia klusek
Przygotowanie
Składniki zmiksuj na jednolita masę. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby dało się pokroić.
Formuj wałeczki i pokrój je na kawałki (ja nabieram na łyżke i odkrawam małe kawałki i wrzucam na wrzątek). Wrzucać kluseczki na wrząca wodę a gdy wypłyną gotować jeszcze ok 2 minut. Można je podawać polane masełkiem i bułką tartą lub posypane cukrem lub cynamonem. Pycha też są podgrzane na maśle na drugi dzień. Można je zamrozić.
Tu polane masełkiem, posypane cukrem i w towarzystwie surówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz