sobota, 10 listopada 2012

Dżem bananowo-czekoladowy

Uwielbiam czekoladę i banany i znalazłam świetne połączenie w dżemie. Szybko się go robi i tak samo szybko znika. Przepis znalazłam tu ale ja robiłam bez dodatku kardamonu.

Składnik:
3 nie duże dojrzałe banany
trochę ponad 50 gr czekolady mlecznej lub gorzkiej zależy co kto lubi
1/2 szkl cukru (można mniej zależy czy lubicie dość słodkie)
1 łyżka soku z cytryny

Banany pokroić w plasterki, wsypać do rondelka, zasypać cukrem, wlać łyżeczkę soku. Wszystko dusić ok 5-8 min. Zdjąć z ognia dodać pokruszoną wcześniej czekoladę, mieszać aż czekolada się roztopi. Potem wszystko zmiksować na gładką masę no chyba,że się lubi kawałki banana :). Przekładamy do słoiczka lub czegoś zamykanego i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać do 3 tyg w lodówce.

Smacznego




Domowy Wyrób

1 komentarz:

  1. Robiłam kiedyś taki, tylko z dodatkiem kardamonu. Mmmmm pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...