czwartek, 7 czerwca 2012

Duszony filet z kurczaka

Podstawowy przepis pochodzi stąd Ja zmieniłam trochę proporcje i składniki i wyszło super.

Składniki:
- pierś z kurczaka (ja użyłam 1 dość sporej podwójnej)
-pieczarki (tu wedle woli jedni lubią mniej inni więcej )
-mała cebula
-mała papryka czerwona
-ostra papryka
-suszona papryczka chili (w wersji na ostro)
-curry/przyprawa do drobiu
-sól
-woda lub wywar  z kostki



Kurczaka kroimy w kostkę posypujemy papryką i curry (w wersji na ostro nie żałujemy możemy dołożyć pieprz cayenne). Jeżeli macie czas odstawcie na chwilę by się przejadło.Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w kostkę. Pieczarki i cebulkę podsmażamy na maśle. Na suchej rozgrzanej teflonowej patelni  obsmażyć kurczaka z obu stron. Podlać wodą, wrzucić podsmażone pieczarki z cebulą i paprykę oraz dodać swoje ulubione przyprawy. Dusimy pod przykryciem 10-15 min, dolewamy trochę wody i dusimy jeszcze chwilkę. Gdy chcemy mieć mniej sosu odparowujemy na chwilę przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...