poniedziałek, 11 czerwca 2012

Lody truskawkowe

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki. Przepis jest prosty bez użycia jajek, bez gotowania i innych wydziwianek.Do tego można je zrobić bez użycia maszyny do lodów i szybko.

Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego NIEsłodzonego
- 120 gr cukru pudru
- 10 dkg truskawek

Mleko schładzamy do temperatury lodówkowej czyli najlepiej gdzieś 24 h wcześniej wsadzić do lodówki mleko.
Po tym czasie mleko przelewamy do miski i ubijamy na gęstą masę mikserem używając końcówek do ubijania białek. Miksujemy ok 30-40 sek w zależności od posiadanego miksera. Na koniec ubijania dodajemy cukier i chwilę jeszcze ubijamy a potem dodajemy zmiksowane wcześniej truskawki.

Jeżeli posiadamy maszynę do robienia lodów to przelewamy do niej i dalej postępujemy według jej przepisu.

Bez maszyny zmiksowaną masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągamy kilkakrotnie może być np. co godzinę i miksujemy, potem wsadzamy znów do zamrażalnika. Mieszając zapobiegniemy powstawaniu kryształków lodów dzięki czemu lody będą miękkie. Opcja dla leniwych :D można mieszać łyżką.

lody ciut rozmrożone bo już nie mogłam się doczekać aż ich spróbuje





  Truskawki 2012Akcja lodowa 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...