czwartek, 7 czerwca 2012

Kotlety czeskie

Składniki:
-1 pierś z kurczaka (ja użyłam podwójnej)
- 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1-2 cebule
- 5-6 jajek
- 1 łyżka kucharka
-10 dkg sera żółtego w kawałku
- 10-15 dkg pieczarek
- garść pokrojonej natki pietruszki (u mnie bez)
- olej do smażenia

sos pieczarkowy
pieczarki
śmietana

Pieczarki podsmażyć na maśle zalać śmietaną z odrobina mąki. Poddusić chwilę.

Piersi z kurczaka staranie umyć , osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w kostkę. Cebule obrać i wraz z pieczarkami posiekać.Do miski włożyć mięso. Dodać cebulę, pieczarki oraz pokrojony w kostkę ser żółty. Kolejno wbijać jajka.Wsypać 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej oraz drobno posiekaną pietruszkę. Całość dobrze wymieszać, po czym doprawić do smaku pieprzem i vegetą.Przygotowaną masę nakładać na gorący olej jak placki. Smażyć na rumiano z obu stron. Danie podawać na gorąco ze sosem i surówką.

Przepis znalazłam w gazetce Przepisy czytelników.


5 komentarzy:

  1. cudownie jest gotować z dziećmi, zazdroszczę ;)!
    pozdrawiam,
    Szana :)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszymy się, że smakowało:) Redakcja Przepisów czytelników

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam paprykę słodką zamiast glutaminianowego kucharka. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...