czwartek, 1 listopada 2012

Domowa nutella

W poszukiwaniu przepisu na domową nutellę przepatrzyłam  sporo stron i dochodzę do jednego wniosku, że przepisy praktycznie są takie same. Jedyna różnica to taka, że niektórzy używają mleka skondensowanego.

Składniki

  • 70 gram orzechów laskowych Marsyl
  • tabliczka czekolady może być po 50 gram gorzkiej i mlecznej
  • 70 gram masła
  • 60 gram  cukru pudru
  • 100 ml mleka

Orzechy laskowe, sparzyć wrzątkiem, przepłukać wodą. Zmielić, wymieszać z cukrem pudrem. Mleko, z czekoladą i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Gdy wszystko się roztopi  dołożyć orzechy. Mieszać aż do powstania jednolitej masy. Przelać do wyparzonych słoików.



Domowy Wyrób

3 komentarze:

  1. Domowa 'nutella' jest pyszna (dużo lepsza od kupnej)! - też sobie akurat wczoraj robiłam :D (do przełożenia ciasteczek - też bardzo znanych ;P)

    A... Ty robiłaś za jednym razem taką dużą ilość tego kremu, czy może pomyliłaś 'dag' z gramami? (Pewnie tak, bo by za mało czeko było w takim razie...) ^^''

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na zdrową, pożywną nutellę :) a ile dokładnie tej nutelli wychodzi?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...